Salem Dagen

Idag drog jag, Kerstin, Sandra och urgulliga hunden Smilla iväg till Salem för att visa upp Dumle och Vanilj. Där borta träffade vi en massa roliga människor som blandannat trodde att Dumle var en HUND. Inte det första djuret jag skulle tänka på om jag såg honom första gången men men... Alla små barn tyckte dom var jätte söta och det blev en del hoppning med hindrena också på gräsmattan. :)

Sen lyckades vi ragga lite fler ponnyvarvsridare till imorron, som gärna åkte och red på våra fina hästar ! Kom ihåg det alla som läser, på söndagarna har vi ponnyvarv klockan 2, då man kan välja vilken häst man vill rida på. Det brukar vara väldigt uppskattat och det är alltid många trevliga ledare som mer än gärna hjälper till om man tex vill borsta hästarna eller göra något annat :) Kanske kolla på Tillys ungar?

Jaja, skolsakerna kallar. Annars kallat läxor.haha.


Ha det jätte bra och glöm inte att smita ner på gården imorron och kolla in ponnyvavet :)

Byebye,

Beatrice.

4h sångerna

Alla kanske inte visste det, men 4h har faktiskt några egna sånger !


                                                                       4H SÅNGERNA
                                                                
För vår framtid ett slag skall vi slå och
Det mål som vi satt skall vi nå
Alla eniga röster vi på 4H, 4H, 4H

Och vi sjunger i moll och i dur
Fyrklöver´n betyder ju tur
Gör det bästa bättre ändå, 4H, 4H, 4H

I 4H kan vi alla för livet få lära
I 4H skall vi alltid ha flaggan i topp
Tralla lalla la, lalla la la ..............
4H, det är nå´t för dig ovh dig och dig
passar både kille och tjej
så ta och
släpp dina hämningar och häng med bland oss
för 4H:are man måste va förstås.Jag blev lite nyfiken när jag fick ideén att skriva ner sångerna, så jag skrev in " 4H songs" på Youtube,
Och det kom upp jätte mycket videos om 4H, dock inga svenska, mest från Texas, USA. Kanske inte så konstigt med tanke på att 4H-rörelsen föddes (1902) i Ohio ...   
Eftersom jag inte har lärt mig riktigt hur man lägger upp videos så länkar jag till sidan istället, :) Därifrån kan ni själva klicka er vidare till dom andra som finns.
http://www.youtube.com/watch?v=NSYIpiWDgkg


Bea

Inte riktigt klart än,

Tänkte bara skriva  att designen, headern, bakgrunden mm. inte riktigt är klar än . Ifall ni kollar in bloggen och det inte är någon bakgrund alls tex. 
 Håller fortfarande på att fixa och trixa så att bloggen ska få en riktigt 4h-ig bakgrund :) haha, eller iallafall en som är liiite finare än vad  som syns nu (!)
Så ha gärna överseende med detta då bloggen fortfarande är "under ombyggnad" ;)/ Bea

Söndag - lite försenat...

Eftersom internet låg nere hela söndag kväll och sen hela måndag så kommer söndagens inlägg lite sent, men men. Bättre sent än adrig va ?

Dagen började med att mamma och jag cuklade ner till 4h gården och kom dit vid ungefär tio i åtta, vi väntade tills åtta med att låsa upp eftersom helgskötaren Lena och hennes son skulle komma och vi ville ge dom en chans att hinna fram innan vi låste upp och tog ut alla hästarna :), när klockan var åtta låste vi upp och slängde in mat till alla hästarna och jag gick in och satte på mig stövlar eftersom det är väldigt lerigt i hagen .. Men när jag väl tog ut Fjordor så märkte jag att dom stövlarna inte gjorde särskilt stor nytta eftersom det var ett hål i dom så all gegga läkte in ! Så innan Ruter fick komma ut, in och byt stövlar och sen hämta hans grimma och ut i hagen.. 

Mamma fick lära sig att byta vatten hos Sally medans Lena och Sebastian tillsammans bytte vatten hos hästarna. När det var klart så började vi med hönsen, släppte ut dom, gav dom nytt vatten, ny mat och mockade hos dom. Lena, Sebastian och mamma blev väldigt förundrade när dom såg hur stora kycklingarna hade blivit. Och dom har ju verkligen växt! Nu är dom inte små gula bollar längre utan halv stora vita (med fläckar) kycklingar.. 

Efter hönsen så började vi mocka, jag började hos Fjordor och mamma fick pröva på något nytt, att mocka hos Sally. Vilket gick jätte bra !    När hon var klar så gick hon och tömde skottkärran och hämtade sen en grep för att kunna skotta i containern. Och det var det hon gjorde på förmiddan, hon kom verkligen in i att skotta där, så hon hämtade och tömde våra skottkärror som vi använde och körde sen tillbaka med dom och fortsatte skotta ..haha, Och ingen träningsverk dan efter fick hon heller, Så om ni nu ser att containern är jätte snygg så är det för att mamma skottade ;)

Helgskötaren Lena har bara varit helgskötare en gång och kände sig lite osäker- därför var jag där för att hjälpa till och komma med smart tips om hon kände sig lite osäker, Men allting gick jätte bra för henne tycker jag  och hennes son Sebastian var jätte duktig han med. När han såg hönsen så sa han till Lena att han vill ha en kyckling , sen såg han inakorderingskaninen Nasse och då ville han ha en kanin också.  Både hönsen, kycklingarna och kaninerna är jätte gulliga så jag förstår att han gärna ville ta med några hem.

Hela dagen gick jätte fort och vips så var klckan tolv och det var dags att ge djuren lunch. Mikaela följde med Lena och Sebastian och gav Sally lunch medans jag och mamma tog hästarnas mat och gav oss ut i hagen med den blå IKEA påsen. 

Blir lite lång att skriva ner varenda detalj av hela dan men nu vet ni iallafall lite vad vi gjorde på söndagen :) Så istället för att skriva  ännu mer så lägger jag in lite bilder så kan ni titta och läsa ;)

 Sally -  väntar på lunch.

 Canasta

 Mikaela och Lenas son Sebastian Fixar foder :)

 Lena och jag fixar kraftfoder till klockan 16.

Sebastian sopar på :)
 Lite fika  i solen som tillslut  kom fram mellan molnen


Varma 4h hälsningar, Bea

(ps, alla personerna på bilderna har godkänt att dom läggs upp på bloggen)

Om Eolshälls 4h GårdOkej, eftersom bloggen handar om Eolshälls så kanske jag ska skriva ett inlägg om just gården :),
Den ligger i Axelsberg, ca  5 minuters gångväg från tunnlebanan. Vi har många djur, hästar, kaniner, får, en fjällko, katter och höns.( mer om varje djur sen, vill du läsa mer och verkligen inte kan vänta så gå in på hemsidan som finns som länk till höger och läs under djur)
Man kan bli medlem och får då delta i olika aktiviteter, som tex  kurser som djurskötarkurs, mini4h mm. Att bli medlem kostar 200 kronor per år. Är det fler familjemedlemmar som också vill bli medlem kostar det då 175 kr/år.
Och att bli medlem är verkligen värt det! För det finns så otroligt mycket att göra på gården, och alla kurser leds antingen av personalen eller av dom duktiga ledarna som kan gården utan och innantill.

Djuren sköts på helgerna av helgskötare som får gå en heldagskurs bestående av två dagar. Då man får lära sig hur man sköter gården, tar hand om djuren mm. Det är ett jätte bra sätt att få umgås med djuren,träffa nya människor och ha allmänt roligt på dagen !
På lördagarna är det halvtimmes ridning som man får förboka, då rider man ut i grupp med alla fyra hästarna med sin mamma eller pappa (själv om man klarar det) som går brevid hästen, lite i skogen och sen ner förbi vattnet, man får se den fantastiska naturen runt Eolshäll och samtidigt rida på nån av dom snälla hästarna. Turen tar ungefär en halvtimme och det kostar 60:-/80:- beroende på om man är medlem eller ej.(även här ser ni att om man är medlem så får man lite rabatt på halvtimmesridningen ;) ) På söndagarna är det ponnyvarv med alla hästarna, varvet tar ungefär 10-12 minuter och går ner längs vattnet och sen igenom skogen tills man kommer ner till gården igen. Dom som leder hästarna är ju vi ledare som kan garantera att det är jätte kul, Både lördag och söndag finns det café med självservering med Magdas goda hembakta bullar och annat gott som passar både stor och liten.

Om dom olika ledarna på gården då, det finns både miniledare och juniorledare. Juniorledarna har fått extra utbildning inom 4H genom olika kurser tex. aspirantkurs. Och miniledarna har gått miniledarkursen som går på gården( vad jag vet), På gården sitter det planscher uppsatta där man kan se vilka som är mini/juniorledare. Vad gör vi då?
- Jo vi leder på ponnyvarven, hjälper till på lördagarna, håller i kurser, är på gården under kollon och gårdsdagar. Sedan kommer vi ju dit bara för att va eller för att träffa kompisar,

Jag har snart varit på gården i ett år, och är helt fast. Man kan inte sluta att gå dit. För det är så roligt, och det är en sån avlappnad atmosfär, alla är jättetrevliga.  Sen spelar nog mitt stora djuriintresse in lite också, och då har man ju nästan allt man kan begära för en bra lördag.

Hoppas att ni som läser iallafall har fått en liten inblick i hur gården fungerar och redan nu börjar planera när ni ska gå ner och kolla lite, alla är välkomna! 

- Det här är min beskrivning av gården , om det är någon som vill lägga till något eller vill att jag ska ta bort något så är det bara att kommentera / säga till mig när jag är nere på gården. :)


Hare bra så länge! Beatrice.


RSS 2.0